Klinikk Bærheim
utfører undersøkelser, gir behandling, råd og veiledning til kvinner i alle aldre.
Ungdom og unge kvinner
Det er tiden man får menstruasjon, og utvikler sin seksuelle legning.
Noen trenger hjelp mot smertefulle menstruasjoner, eller ønsker utredning for uregelmessige menstruasjoner. Mange trenger prevensjon, enten p-piller, p-plaster, p-ring, p-stav eller innleggelse av spiral.
Her får du hjelp til å velge det som passer for deg. Vi setter selvsagt inn både p-stav og spiral. Det er også viktig å teste seg for kjønnssykdommer hvis man er seksuelt aktiv og bytter partner. Noen trenger utredning for smerter i underlivet, og vi tilbyr gynekologisk undersøkelse med ultralyd. Fra man fyller 25 år, må man få tatt celleprøve hvert 3. år.
Noen ganger finner vi cyster på eggstokkene. Disse må følges opp. Noen må opereres bort, andre forsvinner av seg selv. Og andre igjen må vi følge med på. Andre ganger finner sykdommer som endometriose og PCOS.
Kvinner i etableringsfasen
Vi tilbyr utredning og behandling ved ufrivillig barnløshet. Kvinnen vil få gynekologisk undersøkelse med ultralyd, og mannens sædprøve blir mikroskopert. I tillegg tas blodprøver. Vi gir råd om videre behandling når det viser seg å være aktuelt. Vi tilbyr svangerskapskontroller, både hos gynekolog og jordmor, inklusive ultralydundersøkelse og ultralyd screening. Etter svangerskapet, kan du komme til kontroll og få satt inn spiral eller få resept på annen prevensjon. Vi gir råd om bekkenbunnstrening.
Det kan være mye usikkerhet og følelser knyttet til et svangerskap, og vi vil gjøre vårt ytterste for å skape trygghet rundt svangerskap, fødsel og barseltid.
Vi utfører også vannscanning for å se om man har strukturer i livmorhulen som hindrer svangerskap, og follikkelmåling for dem som går til fertilitetsbehandling.
Klinikk Bærheim er godkjent for å tilby NIPT (Non-Invasive-Prenatal-Test).
Les mer om NIPT
Om ultralydundersøkelser
For å bekrefte levende fosteranlegg, bør det ha gått 7 uker fra 1. dag i siste menstruasjon. Måling av nakkefold er best i svangerskapsuke 12-13, og ultralydscreening i uke 19. Vår jordmor har lang erfaring fra føde poliklinikk på SUS og er sertifisert for ultralydscreening i 1. og 2. trimester.
Ultralydundersøkelse i svangerskap anses som trygt. Du vil få bilder, og du kan ta med en ny minnepinne og få bildene overført. Husk at noen ganger gjør vi funn som må undersøkes nærmere.
Du kan få ultralyd når som helst i svangerskapet. For å få en titt på ansiktet, må babyen ligge litt høyt og ha fostervann rundt seg. Dette er enklest tidlig i 3. trimester, mellom 27-32 svangerskapsuke, men kan gjøres frem til termin. Det er ikke alltid mulig å fremstille ansiktet. Vi tilbyr også vekstmåling, oppfølging av flerlingesvangerskap og kontroll av fosterleie. Vi har 3D og 4D.
Modne kvinner
Celleprøver og HPV test bør tas regelmessig etter våre anbefalinger. Tidligere var det hvert 3. år, men nå vil det avhenge av om du har infeksjon med HPV eller ikke. Det er viktig å ikke hoppe over disse kontrollene når du får påminnelse. Du kan gå til fastlegen for dette, men noen synes det er vanskelig, og da er man hjertelig velkommen hit. Her vil du også få en vaginal ultralyd for å sjekke livmor og eggstokker.
Sykdommer som utvikler seg over tid, vil kunne komme «til syne». Det kan være sjeldne tilstander, eller mer vanlige ting som muskelknuter, cyster på eggstokken eeller eksemsykdommer. Noen får problemer med urinlekkasje eller nedsig. Noen ønsker et fristed for å snakke om seksualitet eller teste seg for sykdommer.
Kvinner i overgangsalderen
I årene før og etter at menstruasjonen opphører, får mange kvinner store hormonsvingninger som påvirker kroppen på ulike måter.
Det være seg hetetokter, søvnproblemer, stoffskiftesvingninger, aggresjon, depresjon, trøtthet, verk i muskler og ledd. Noen mister sexlysten. Noen trenger hormontilskudd for å få et godt liv.
Andre plages med tørre slimhinner eller urinveisinfeksjoner. Har man muskelknuter, kan disse vokse og gi plager. Andre får både kraftige og svært langvarige blødninger som trenger behandling.
Eldre kvinner
Slimhinnene blir tynnere, og det kan gi plager i form av nedsig og urinlekkasje. Vi tilbyr utredning og ringbehandling, for dem som foretrekker det.
Celleprøver bør tas til man fyller 70 år. Dersom du får blødning > 1 år etter at menstruasjonen opphørte, må du komme for å få tatt en vevsprøve fra livmorhulen, samt en ultralyd. Dette for å utelukke kreft.
Etter overgangsalderen er det noen som får Lichen sclerosus, en hudsykdom, som gir brenning og kløe i vulva. Man kan også få denne sykdommen tidligere i livet, men oftest etter overgangsalderen.